Site icon Nové Zámky Fotoalbum

Povesť Hriešny opát

Hriešny opát

Hriešny opát

Povesť Hriešny opát
Povesť o Máriačaládskom kláštore

Zuzana Kuglerova
Povesť Hriešny opát

Povesť Hriešny opát je ďalšou povesťou zo série povestí o Turkoch z pera spisovateľky Zuzany Kuglerovej Povesti o Turkoch – trilógia Rytier a zbrojnoš: Povesť Hriešny opát

Zuzana Kuglerova Povesti o Turkoch – trilógia Rytier a zbrojnoš: Povesť Hriešny opát

Povesť Hriešny opát

Zuzana Kuglerova pôvodne pochádza z Bratislavy. Rodina jej otca bývala na južnom slovensku, konkrétne v Šuranoch okres Nové Zámky. Odtiaľ sa odsťahoval, keď mal asi štrnásť rokov. Prevažne ju inšpirovalo otcove rozprávanie. Veľký podnet však dostala od pána Jaroslava Boráka, pôvodom z Kysúc, ktorý si kúpil dom v Dedinke. Povesť Hriešny opát


Povesť Hriešny opát

Povesť o Máriačaládskom kláštore

Kedysi sa na mieste, kde dnes stoja zrúcaniny Mariačaládskeho kláštora, rozprestierali močiare. Žili v nich upíry, divožienky a hlavne páni močiarov, vlkodlaviaci. To nie sú obyčajní vlkolaci. Tí totiž iba vyciciavajú z ľudí krv. Vlkodlaviaci ich dlávia a jedia zaživa. Prví mnísi, čo sem prišli, vyklčovali prales aj močiare vysušili. Postavili si kláštor. V kaplnke vztýčili kríž. K tomu krížu sa chodil modliť predstavený kláštora, opát. Boli to horlivé modlitby, plné sľubov. Niečo v nich však chýbalo: pokora.

kláštor Máriačalád

Preto sa Ježiš Kristus rozhodol, že opáta vyskúša. O niekoľko týždňov prišiel do kláštora novic, ktorý sa chcel stať mníchom. Nikto nevedel, že je to dievča, panna. Videla predstaveného, ako sa modlí pod krížom. Zaľúbila sa doňho hriešnou láskou. Preobliekla sa za novica a denne mu posluhovala. Predstavený si na jej služby tak zvykol, že ju chcel mať vo dne i v noci pri sebe. Rozkázal, aby do jeho strohej, pustej cely dali druhú posteľ, na ktorej bude spávať novic. Keď sa večer za nimi zatvorili dvere, novic si vyzliekol šaty. Zrazu bolo z neho dievča. A to nie hocijaké, ale zaľúbené, rozhorúčené, roztúžené. Čo sa za dverami deje, prezrádzali len hlboké stony a vzdychy. Ostatní mnísi si mysleli, že predstavený nemôže spať a po celú noc sa modlí. To sa dialo po celé roky. Opát zostarol, zostarlo aj dievča. Vtedy sa predstavenému zachcelo sviežej, mladej, dievčenskej krásy. Vyhnal novica z kláštora. Ten odišiel s plačom, v slzách.

Potom sa začali na okolí diať čudné veci. Z dedín a usadlostí mizli mladé dievčatá. Opát dal pod kláštorom vybudovať celú sieť tajných chodieb a kobiek, kde ich ukrýval. Každú noc mu muselo byť po vôli iné dievča. Nikto ho však z ničoho nepodozrieval. Raz prišli za ním dvaja mladí ľudia, chlapec a dievča. Ona sa volala Tereza, on Imrich. Poprosili opáta, aby ich zosobášil, že sa veľmi ľúbia. Opát súhlasil. Prikázal dievčaťu, aby sa prišlo deň pred svadbou vyspovedať do kláštornej kaplnky. Tereza tak spravila. Už nikdy z nej nevyšla.

Pred smrťou ho však prekliala:

„Bodaj by si sa stal vlkodlaviakom v hodine svojej smrti a nikdy nenašiel večný pokoj!“

Až jej kliatba opáta zastavila. Od toho dňa sa modlil k Bohu, aby mu všetky hriechy odpustil. No nech sa modlil akokoľvek vrúcne, svoje hriechy neodčinil. Kliatba sa naplnila.
Odvtedy sa v okolí kláštora pohybuje čierny vlkolak. Za mesačného splnu ho vidieť stáť na zrúcaninách. Občas dlho, dlho zavyje a v jeho vytí počuť všetok žiaľ prekliatého opáta.

Povesť Hriešny opát
Zdroj: Zuzana Kuglerová – Rytier a zbrojnoš: Hriešny opát


Povesť Hriešny opát

Nové Zámky v historickom, súčasnom FOTO a VIDEO zobrazení. Nové Zámky Fotoalbum

Nové Zámky Fotoalbum, mesto Nové Zámky v historickom, súčasnom Foto a Video zobrazení. Nové Zámky Fotoalbum je pre nadšencov histórie Nových Zámkov.

Našu stránku a dianie na nej môžete sledovat na Facebooku i na Google+.

Naša webová stránka Nové Zámky Fotoalbum, je pre obyvateľov Nových Zámkov a nadšencov histórie Nových Zámkov. Stránka Nové Zámky Fotoalbum je Informatívneho charakteru, jej obsah sa snaží priblížiť obyvateľom, ale aj potencionálnym turistom mesta Nové Zámky jej históriu, aby mohli bližšie spoznať jej farebnosť a rôznorodosť. Stránka slúži k vzdelávaniu a rozšíreniu si svojich znalostí o histórii mesta Nové Zámky. Najdete u nás veľké množstvo zaujímavostí o našom meste, jeho históriu, a veľké množstvo FOTO a VIDEO materiálu, ďalej zaujímavé miesta v našom meste i velké množstvo informácií o Osobnostiach našeho mesta, ktoré sa pričinili o jeho zviditeľnenie vo svete..

Exit mobile version