Site icon Nové Zámky Fotoalbum

Miriam Roth autorka kníh pre deti

Miriam Roth

Miriam Roth

Miriam Roth autorka kníh pre deti

Miriam Roth hebrejsky מרים רות sa narodila vo februári roku 1910 v Nových Zámkoch a zomrela na zápal pľúc 13. novembra 2005 v Kibbutz Sha’ar Hagolan vo veku 95 rokov. Miriam Roth bola izraelská spisovateľka a autorka mnohých detských kníh, učiteľka v materskej škole, a pedagóg.

Mnoho detských kníh ktoré Miriam Roth napísala, sa stali v Izraeli najpredávanejšími  a zaradili sa do literárnej klasiky. Miriam Roth bola priekopníčkou literatúry a predškolského vzdelávania izraelských detí.

Miriam Roth sa narodila za Rakúsko – Uhorska v roku 1910 rodičom Hala a Yaakov Roth. Narodila sa v meste Nové Zámky (Érsekújvár), kde sa vtedy ešte hovorilo po maďarsky, neskôr sa mesto dostalo do územného celku štátneho útvaru (prvá ČSR) Československo, v súčasnej dobe Slovensko.

Otec Miriam Roth, bojoval v prvej svetovej vojne a bol vojnovým zajatcom na Sibíri, bol riaditeľom miestnej židovskej základnej školy. Navštevoval vysokú školu v Brne na Morave, kde študoval psychológiu a získal bakalársky titul v odbore pedagogiky a prírodných vied. V tej dobe tam boli triedy, ktoré vyučovali v nemeckom jazyku.

Miriam Roth

Miriam Roth sa presťahovala do štátu Izrael v roku 1931. Tam študovala na seminári Hakibbutz vysoká škola učiteľov (pedagogická fakulta) v Tel Avive na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme. V roku 1937 bola Miriam Roth jedným zo zakladateľov Kibbutz Sha’ar HaGolan vo vtedajšej Palestíne, kde pracovala ako učiteľka v materskej škole a žila tam dlhšie obdobie svojho života.

Počas holokaustu, jej rodičia, dve sestry a dve malé netere, ktorí boli v Európe, boli poslaní do Osvienčimu, a nikto z nich neprežil. Počas izraelskej vojny za nezávislosť vo svojich pamätiach píše:

„Arabi vypálili Sha’ar Hagolan a môj osobný archív zhorel. Stratila som všetky listy a rodinné fotografie , ktoré som mala.“

Miriam Roth

V roku 1960 cestuje Miriam Roth do New Yorku študovať na Bank Street College školstvo, kde neskôr získává magisterský titul v oblasti vzdelávania od Teachers College, Columbia University v New Yorku a MA v pedagogike od City College v New Yorku.

Miriam Roth sa vydala za manžela Pesach Ivry, ktorý zomrel v roku 1978. Z tohoto manželstva mali tri deti – synov, 14 vnúčat a 18 pravnúčat. Jej prostredný syn Adam Ivry žije v Sha’ar Hagolan. V roku 1991 jej najmladší syn Yaakov (starý otec štyroch vnúčat) sa vo veku 45 rokov utopil pri potápačskej nehode na Sinaji. Jej najstarší syn, Eitan zomrel na infarkt.

V roku 2005 Miriam Roth objavuje a stretáva svojho dávno strateného príbuzného. Jej bratranec Neuwalde Falcon, dokumentarista v Seattli prežila holokaust, ale stratil kontakt s Miriam Roth. Falconova dcéra pátrala po príbuzných v počítačovej databáze Jerusalem’s Yad Vashem. Tam sa dozvedela, že rodina jej matky zomrela v Osvienčime, ale tiež sa dozvedela informácie, ktoré ju viedli nájsť a spojiť sa s Miriam Roth.

Amit Ivry vo Finále na Majstrovstvách sveta

Pravnučka Miriam Roth, Amit Ivry je olympijská plavkyňa. Jej veľká a slávna vnučka Amit Ivry sa stala slávnou národnou izraelskou olympijskou plavkyňou, Majsterkou Maccabiah Games, a národnou rekordmankou.

Pedagogická kariéra

Miriam Roth bola učiteľkou ktorá sa hlavne venovala predškolskému vzdelávaniu a deťom. Pracovala s literatúrou pre učiteľov materských škôl v Oranim Academic College až do veku 70 rokov. Miriam Roth sa intenzívne venovala školeniu nových učiteľov a zároveň vyučovala detskú literatúru na seminári Hakibbutzim (the Kibbutzim College of Education).

Miriam Roth napísala mnohé učebnice pre vzdelávanie materských škôl, prednášala a publikovala články o vzdelaní a o detskej literatúre. Miriam Roth verila, že pedagógovia by mali byť zodpovedný za výrobu a propagáciu detských kníh. V priebehu rokov píše a publikuje čítania pre malé deti .

Napísala : „Predškolskú metódu“ 1955, „Dieťa a Vy“ 1958 a „Literatúra pre najmenších“ 1969. V roku 1956 publikovala Miriam Roth „Teóriu materskej školy“ v ktorej uvádza tri hlavné zásady v publikácii „Kibbutz pohyby“ ktoré by sa mali dodržovať pri plánovaní detských domovov a ich vzdelávacie prostredie.

Bola zakladateľkou Kibbutz Artzi’s čo je „Teória škôlky“ a v roku 1958 odporúča rodičom riadiť sa radami profesionálnych pedagógov.

Povedala :

„Mnoho rodičov nevie , ako zvládnuť svoje deti. Nenaučili sa zákony, ktorými sa riadi vývoj dieťaťa a nie sú oboznámení s jeho potrebami. Zdá sa, že “ rodičovstvo “ je tiež povolanie, ktoré by sa malo vyučovať.“

Miriam Roth – Literárne dielo

Miriam Roth publikovala 23 kníh pre deti v hebrejčine, z ktorých mnohé sa stali bestsellermi a 6 kníh o vzdelávaní a detskú literatúru. Miriam Roth začala písať pomerne neskoro a i napriek tomu sa stala autorom populárnej izraelskej detskej literatúrnej klasiky. Patrí medzi ne jej prvá detská kniha „Príbeh piatich Balónov“ publikovaný v roku 1974, keď už mala 61 rokov, „Topánky“ z roku 1975, „Žltý dom“ z roku 1977, „Horúca kukurica“ z roku 1978, „Babičkin kabát“ z roku 1981, „Miep nechce ísť spať“ z roku 1993, „Podi ježko“ z roku 1994 a jej 22. kniha ktorú napísala v roku 2000 „Zmätený Yuval“.

Príbeh piatich Balónov bol inšpirovaný jej životnou skúsenosťou. Upokojovala takto svoje vlastné deti pomocou balónov, ktorým sa vždy věľmi tešili keď im ich priniesla a vždy sa veľmi bavili tím, že nakoniec balón vždy praskne.

Miriam Roth bola revolučná v tom, že si vytvorila nový literárny žáner so zameraním na detské emócie a zážitky. Snažila sa tak poukázať na prázdne miesto spoločenských tém. Ako príklad je jej kniha  „Žltý dom“. Je o dievčati žijúcom v Kibbutz -i, ktoré túži po jej vlastnom kútiku.

Kniha „Topánky“ podobne odráža príbeh malého dieťaťa ktoré prežíva šťastie s jeho topánkami a na záver príbeh „Miep nechcee ísť spať“ rozpráva o dievčati, ktoré má ťažkosti ísť spať.

Filozofia Miriam Roth bola :

„Literatúra výborne vychováva. Nie morálne zapláty a „vzdelávaniu“ vztýčený prostredný prst. To čo je „vzdelávanie“ je jeho hlboký ľudský obsah, ktorý je treba ponúknuť v umeleckej forme. Deti je treba poučiť z osudu druhých, rozšíriť ich pohľad na svet, zlepšiť ich jazyk , obohatiť ich schopnosť vyjadrovania a zvýšiť ich schopnosť morálneho úsudku.“

Uznania a ocenenia

V izraelskom meste Holon je socha obrovského klasu kukurice vedľa veterníka. Dielo je inšpirované príbehom autorky Miriam Roth „Varená kukurica“. Socha bola inštalovaná vo štvrti Tel Giborim. Miriam Roth bola udelená cena Ze`ev za celoživotné dielo v roku 1990, v roku 1998 Cena UNICEF Úsmev za „Príbeh piatich Balónov“ a Cena Bialik v roku 2002.


 

socha: Varená kukurica

„Kto nevie kto je Ofir? Ofir miluje spievanie a hranie a v horúci letný deň rád zje kukuricu ako predjedlo. „

Návrhári Yael Tevet a Roey Roth sú absolventmi prestížnej Bezalel Academy of Arts and Design v Jeruzaleme a Špecializujú sa na projektovanie „celkovej skúsenosti“ a interdisciplinárnej práce. Vytvorili nádhernú sochu, obrovský „Klas kukurice vedľa veterníka“ ktorá predstavuje milované postavičky Ofir, Liron a ich priateľov spolu so zvonkohrou.

Práca bola inšpirovaná milovanou detskou knihou Horúca kukurica, ktorá bola napísaná veľmi známou detskou spisovateľkou a jedenou zo zakladateľov  Kibbutz Sha’ar HaGolan, Miriam Roth, a ktorú ilustroval Ora Eyal. Sochy boli inštalované pri vchode na centrálne nádvorie Centra spoločenstva Klein vo štvrti Tel Giborim.

  Zdroj: internet , google.com, wikipedia.org


Miriam Roth autorka kníh pre deti

Nové Zámky v historickom, súčasnom FOTO a VIDEO zobrazení. Nové Zámky Fotoalbum

Nové Zámky Fotoalbum, mesto Nové Zámky v historickom, súčasnom Foto a Video zobrazení. Nové Zámky Fotoalbum je pre nadšencov histórie Nových Zámkov.

Našu stránku a dianie na nej môžete sledovat na Sociálnej Sieti Facebooku i na Google+

Naša webová stránka Nové Zámky Fotoalbum, je pre obyvateľov Nových Zámkov a nadšencov histórie Nových Zámkov. Stránka Nové Zámky Fotoalbum je Informatívneho charakteru, jej obsah sa snaží priblížiť obyvateľom, ale aj potencionálnym turistom mesta Nové Zámky jej históriu, aby mohli bližšie spoznať jej farebnosť a rôznorodosť. Stránka slúži k vzdelávaniu a rozšíreniu si svojich znalostí o histórii mesta Nové Zámky. Najdete u nás veĺké množstvo zaujímavostí o našom meste, jeho históriu, a veľké množstvo FOTO a VIDEO materiálu, ďalej zaujímavé miesta v našom meste i velké množstvo informácií o Osobnostiach našeho mesta, ktoré sa pričinili o jeho zviditeľnenie vo svete.

Exit mobile version