Site icon Nové Zámky Fotoalbum

Malé Kosihy – Nové Zámky Okolie

Malé Kosihy – Nové Zámky Okolie

Malé Kosihy – Nové Zámky Okolie

Malé Kosihy maď. Ipolykiskeszi sú obec na Slovensku. Obec Malé Kosihy sa nachádza v Nitrianskom kraji v okrese Nové Zámky. V obci je rímskokatolícky kostol sv. Michala Archanjela, pôvodne kamenná rotunda z 12. storočia, ktorú koncom 18. storočia prepojili novou loďou s dovtedy samostatne stojacou románskou vežou. Rotunda má na Slovensku unikátne riešenú apsidu.

Malé Kosihy
erb obce

Malé Kosihy sa nachádzajú 14 km severne od hraníc s maďarskom, hneď vedľa riečky Ipeľ asi 2 km na západ pozdľž cesty č. 564, presnejšie tečie rieka Ipeľ povedľa obce Malé Kosihy po pravej strane brehu, pozdĺž maďarských hraníc. Obec sa geologicky nachádza v mikroregióne Dolné Pohronie v južnej časti Podunajska.

Obec Malé Kosihy patrí do okresu Nové Zámky. Oficiálna webová stránka obce Malé Kosihy: Oficiálna stránka obce

Malé Kosihy – Nové Zámky Okolie

[symple_googlemap title=“Malé Kosihy – Nové Zámky okolie“ location=“Malé Kosihy, Nové Zámky, Slovenská republika“ zoom=“10″ height=250]

 

Severne od Štúrova sa na nive Ipľa rozprestiera obec Malé Kosihy. V minulosti patrila do dŕžavy Hontianskeho hradu a neskôr hradu Posádka. Kráľ Vojtech IV. v roku 1248 daroval magistrovi Štefanovi za jeho vernosť, k čomu sa viaže aj prvá písomná zmienka. Obec v nej vystupuje pod menom Keseu.

Obyvatelia sa v minulosti živili najmä poľnohospodárstvom , dnes vo veľkej miere odchádzajú za prácou k naším južným susedom.

Dominantou obce a jej najvýznamnejšou stavbou je rímskokatolícky Kostol svätého Michala Archanjela. Je zaujímavý i z historického hľadiska. Jedná sa pôvodne o románsku rotundu z 12. storočia. Na začiatku 19. storočia bol kostol zrenovovaný a rozšírený. Od polovice 20. storočia v obci funguje materská škola a roľnícke družstvo. Predtým tu bola zriadená aj základná škola. Okolie obce je zaujímavé najmä pre rybárov, ktorý pri rieke Ipeľ nachádzajú výborný lovný revír.

  Zdroj: Wikipedia.org, malekosihy.poiplie.sk Licencia: Creative Commons Attribution/Share Alike 3.0


Malé Kosihy – Nové Zámky Okolie

Nové Zámky v historickom, súčasnom FOTO a VIDEO zobrazení. Nové Zámky Fotoalbum

Nové Zámky Fotoalbum, mesto Nové Zámky v historickom, súčasnom Foto a Video zobrazení. Nové Zámky Fotoalbum je pre nadšencov histórie Nových Zámkov.

Našu stránku a dianie na nej môžete sledovat na Sociálnej Sieti

Našu stránku a dianie na nej môžete sledovat na Facebooku i na Google+

Naša webová stránka Nové Zámky Fotoalbum, je pre obyvateľov Nových Zámkov a nadšencov histórie Nových Zámkov. Stránka Nové Zámky Fotoalbum je Informatívneho charakteru, jej obsah sa snaží priblížiť obyvateľom, ale aj potencionálnym turistom mesta Nové Zámky jej históriu, aby mohli bližšie spoznať jej farebnosť a rôznorodosť. Stránka slúži k vzdelávaniu a rozšíreniu si svojich znalostí o histórii mesta Nové Zámky. Najdete u nás veĺké množstvo zaujímavostí o našom meste, jeho históriu, a veľké množstvo FOTO a VIDEO materiálu, ďalej zaujímavé miesta v našom meste i velké množstvo informácií o Osobnostiach našeho mesta, ktoré sa pričinili o jeho zviditeľnenie vo svete.

Exit mobile version