Site icon Nové Zámky Fotoalbum

Malá nad Hronom – Nové Zámky Okolie

Malá nad Hronom

Malá nad Hronom - Nové Zámky Okolie

Malá nad HronomMalá nad Hronom maď. Kicsind, v minulosti Kičind je obec na Slovensku v okrese Nové Zámky. V obci sa nachádza rímskokatolícky kostol Svätých anjelov strážcov z roku 1781. Obec vznikla na mieste starej slovensko – avarskej usadlosti.

Malá nad Hronom
erb obce

Obec je slávna svojím „Prameňom lásky“. Obec leží v nadmorskej výške 125 metrov nad morom a má rozlohu 7,721 km². V obci je verejná knižnica, pošta, distribučná sieť a futbalové ihrisko. Obec leží v údolí, po ľavej strane Hrona, blízko od hraničného priechodu Štúrovo, ktoré sa nachádza iba 8 km od obce.

Prvýkrát sa obec Malá nad Hronom spomína už v roku 1157. V historických záznamoch sa dedina poprvý krát spomína už v roku 1523. Obec patrí do mikroregiónu Dolného Pohronia a južnej časti Podunajska.

Obec Malá nad Hronom patrí do okresu Nové Zámky. Oficiálna webová stránka obce Malá nad Hronom: Oficiálna stránka obce

Malá nad Hronom – Nové Zámky Okolie

[symple_googlemap title=“Malá nad Hronom – Nové Zámky okolie“ location=“Malá nad Hronom, Nové Zámky, Slovenská republika“ zoom=“10″ height=250]

 

V roku 1732 disponovala Malá nad Hronom samostatným farským úradom. Kostol sv. Móricza bol postavený jednoducho z prepleteného plota.

Na začiatku roku 1900 mala obec svoju vlastnú ochotnícku divadelnú skupinu. Obec Malá nad Hronom bola pripojená k Maďarsku po prvej viedenskej arbitráži dňa 02.11.1938. V roku 1938, v obci žilo 674 obyvateľov, 3 z nich boli židovského pôvodu.

V tom čase bola obec súčasťou okresu Szob (maď. Szobi Jaras). Názov komunity pred druhou svetovou vojnou bol Kičind / Kicsind. V období rokov 1938 až 1945, bol v užívaní maďarský názov Kicsind. Po oslobodení, bola obec znovu pripojená k obnovenému Československu. V obci Malá nad Hronom vznikla hasičská organizácia a v roku 1908 sa postavila budova novej školy.

  Zdroj: Wikipedia.org, malanadhronom.szm.com Licencia: Creative Commons Attribution/Share Alike 3.0


Malá nad Hronom – Nové Zámky Okolie

Nové Zámky v historickom, súčasnom FOTO a VIDEO zobrazení. Nové Zámky Fotoalbum

Nové Zámky Fotoalbum, mesto Nové Zámky v historickom, súčasnom Foto a Video zobrazení. Nové Zámky Fotoalbum je pre nadšencov histórie Nových Zámkov.

Našu stránku a dianie na nej môžete sledovat na Sociálnej Sieti

Našu stránku a dianie na nej môžete sledovat na Facebooku i na Google+

Naša webová stránka Nové Zámky Fotoalbum, je pre obyvateľov Nových Zámkov a nadšencov histórie Nových Zámkov. Stránka Nové Zámky Fotoalbum je Informatívneho charakteru, jej obsah sa snaží priblížiť obyvateľom, ale aj potencionálnym turistom mesta Nové Zámky jej históriu, aby mohli bližšie spoznať jej farebnosť a rôznorodosť. Stránka slúži k vzdelávaniu a rozšíreniu si svojich znalostí o histórii mesta Nové Zámky. Najdete u nás veĺké množstvo zaujímavostí o našom meste, jeho históriu, a veľké množstvo FOTO a VIDEO materiálu, ďalej zaujímavé miesta v našom meste i velké množstvo informácií o Osobnostiach našeho mesta, ktoré sa pričinili o jeho zviditeľnenie vo svete.

Exit mobile version