Site icon Nové Zámky Fotoalbum

Ľubá – Nové Zámky Okolie

Ľubá - Nové Zámky Okolie

Ľubá - Nové Zámky Okolie

Ľubá – Nové Zámky Okolie

Obec Ľubá maď. Libád je obec na Slovensku v okrese Nové Zámky. Leží v juhovýchodnej časti Podunajskej pahorkatiny, v časti nazývanej Belianske kopce. V obci je rímskokatolícka kaplnka Narodenia sv. Jána Krstiteľa.

Ľubá
erb obce

Obec Ľubá patrí do mikroregiónu Dolné Pohronie a južná časť Podunajska, (Euroregión Ister-Granum). Hlavnými zaujímavosťami obce ľubá sú: kostol z 18. stor., oberačkové slávnosti, vínne pivnice a jazerá.

Obec Ľubá patrí do okresu Nové Zámky. Oficiálna webová stránka obce Ľubá: Oficiálna stránka obce

Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1247 pod názvom Leuka. Počas svojich dejín patrila k dŕžavám cirkvi i zemianstva. V roku 1443 ju vlastnili Libadiovci, neskôr, v roku 1532 Nyáryiovci a od roku 1549 patrila pod Ostrihomskú kapitulu.

Ľubá – Nové Zámky Okolie

[symple_googlemap title=“Ľubá – Nové Zámky okolie“ location=“Ľubá, Nové Zámky, Slovenská republika“ zoom=“10″ height=250]

 

Počas tureckých vojen bola takmer vyľudnená. Obyvatelia sa zaoberali poľnohospodárstvom a vinohradníctvom. Dodnes sú v okolí známe oberačkové slávnosti v tejto dedinke. Dominantou obce a sakrálnou pamiatkou je rímskokatolícky kostol. Bol postavený v 2. polovici 18. storočia v neskoro barokovom štýle. Nad oltárom visí obraz sv. Jána Krstiteľa z roku 1882. Zaujímavou stavbou je i budova materskej školy. Bola postavená v roku 1953. Dnes v Ľubej žije okolo 500 obyvateľov.

V obci je vybudovaná kvalitná infraštruktúra, vodovod, plyn a káblová televízia. Severovýchodne od obce sa rozprestiera sústava štyroch malých vodných nádrží, ktoré sú využívané najmä rybármi. Obohacujú panorámu obce v oblasti cestovného ruchu rovnako, ako už spomínaná vinohradnícka tradícia.

  Zdroj: Wikipedia.org, ou.sk/luba Licencia: Creative Commons Attribution/Share Alike 3.0


Ľubá – Nové Zámky Okolie

Nové Zámky v historickom, súčasnom FOTO a VIDEO zobrazení. Nové Zámky Fotoalbum

Nové Zámky Fotoalbum, mesto Nové Zámky v historickom, súčasnom Foto a Video zobrazení. Nové Zámky Fotoalbum je pre nadšencov histórie Nových Zámkov.

Našu stránku a dianie na nej môžete sledovat na Sociálnej Sieti

Našu stránku a dianie na nej môžete sledovat na Facebooku i na Google+

Naša webová stránka Nové Zámky Fotoalbum, je pre obyvateľov Nových Zámkov a nadšencov histórie Nových Zámkov. Stránka Nové Zámky Fotoalbum je Informatívneho charakteru, jej obsah sa snaží priblížiť obyvateľom, ale aj potencionálnym turistom mesta Nové Zámky jej históriu, aby mohli bližšie spoznať jej farebnosť a rôznorodosť. Stránka slúži k vzdelávaniu a rozšíreniu si svojich znalostí o histórii mesta Nové Zámky. Najdete u nás veĺké množstvo zaujímavostí o našom meste, jeho históriu, a veľké množstvo FOTO a VIDEO materiálu, ďalej zaujímavé miesta v našom meste i velké množstvo informácií o Osobnostiach našeho mesta, ktoré sa pričinili o jeho zviditeľnenie vo svete.

Exit mobile version