Július Vašek

Július Vašek rodák z Nových Zámkov

Július Vašek

Július Vašek rodák z Nových Zámkov
Július Vašek
rodák z Nových Zámkov

Július Vašek sa narodil 29. decembra 1926 v meste Nové Zámky a navždy nás opustil dňa 1. mája roku 2009 v Bratislave. Bol známím slovenským hercom a rodák z Nových Zámkov.

Július VašekJúlius Vašek vyštudoval herectvo na bratislavskom konzervatóriu, divadlo hral už od roku 1950. Po mnoho rokov bol členom činoherného súboru Novej scény v Bratislave.

Július Vašek bol pomerne obľúbený a často obsadzovaný filmový a televízny herec, ktorý si zahral v rade slovenských a českých filmov.  V jeho podaní sa jednalo skôr o postavy záporné a s pribúdajúcim vekom prišli aj role charakteristické.

Július Vašek

vyštudoval bratislavské štátne konzervatórium v rokoch 1947 – 1949 a ihneď nastúpil do Dedinského divadla 1949 – 1950. Roku 1954 debutoval filmom Drevená dedina, ktorý bol adaptáciou románu Františka Hečku.

Účinkoval vo vyše päťdesiatich filmoch. Väčšinou stvárňoval negetívne postavy – nervové, či emocionálne typy mužov v hraničných situáciach napríklad aj postavy gardistov, nemeckých vojakov a paradoxne aj partizánov vo filomoch z obdobia Druhej svetovej vojny, kde sa najviac ukázalo jeho herecké umenie.

Nezabudnuteľný Július Vašek

Nezabudnuteľný bol jeho výkon vo filmoch Kapitán Dabač, Romance pro křídlovku a Pacho, hybský zbojník. Najviac ho však preslávila postava Prašivca vo filme Martina Hollého Medená veža a predovšetkým Orlie pierko.

V 70. rokoch bol Július Vašek na vrchole svojej hereckej kariéry. Medzi najvýznamnejšie úlohy jeho hereckej kariéry patrí bezpochyby stvárnenie tajomnej postavy Karola Neumana v českom filme Případ mrtvého muže, v ktorom hral hlavnú úlohu.

Vynikajúci bol Július Vašek aj v postave Pančúcha vo filme Červené víno. Poslednú príležitosť dostal v českom sci-fi filme Poslední přesun. Potom sa stal na dlhé roky členom činohry bratislavskej Novej scény 1950 – 1990, odkiaľ odišiel s Ivanom Krivosudským po nezhodách s porevolučným vedením na odpočinok.

Samo Ivaška: Muž z pieskovne. V hlavnej roli Július Vašek

Július Vašek – Divadlo

V divadlografii pochopiteľne nájdeme aj figúry komediálneho charakteru, v ktorých obdobne ako v roliach lyrických či introvertnějších, zvýrazňoval Július Vašek svoj prejav tvárnym hlasom.

Najväčšie herecké výkony podal Július Vašek napríklad v postave Smerdakova z Dostojevského Bratov Karamazových, Solenyj z Čechovových Troch sestrách, Spitzer z Palárikovho Inkognita, Frank Moris z Bukovčanova Luigiho srdca, alebo v titulnej roli Čapkovho Lúpežníka či v Molièrovom Tartuffe.

Na Novej scéne sa taktiež uplatnil ako režisér hier pre deti a mládež napr. „Snehová kráľovná“ od dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena v úprave J.L. Švarca.

Július Vašek – Film

Július Vašek herec
Július Vašek

Na filmovom plátne sa Július Vašek prvýkrát objavil v dvadsiatich ôsmich rokoch ako Ondro Ončo v Lettrichovej hre Drevená dedina v roku 1954.

Celkom pravidelne spolupracoval  najmä so slovenskými režisérmi kde sa často objavoval napríklad na snímkach: Štyridsaťštyri hral postavu Matěja Frujaka, ďalej v Piesni O šivote holuba kde si zahral desiatnika SS, v hre BRATIA stvárnil Martina, vo Vreckároch zase postavičku Abdula, Niet inej cesty – postava Janeček, Muž, ktorý Luže v postave Vladimíra, jeho najznámejšie Medená veža a Orlie pierko – postava Prašivec.

Ďalej v hre Rozsudok hrá manžela, Zlozor – si zahral ako Gažo, hra Letokruhy – postava Lukeš, Javor a Juliana – Hulan, inscenácia Dve veci pre život hraje postavu Joža, ďalej Skrytý prameň – Aquaviva, vo filme Do zbrane, Kuruci! hral richtára, Deň, ktorý neumrie – Pirc, Prípad krasnej nerestnice hraje Tkáča, Pacho, hybský zbojník – postava Mišo, Súkromná vojna – Rudo Matta, Louis Pasteur – sedliak Vonné, Advokátka – postavička Demin, vo filme Nie! hral postavu Poljaka, Odveta – ako Jung.

Nasledovali film Rosnička – poručík Klen, Blízke dialky – hral Karburátor, FÉNIX – učiteľ Arnošt, pavilón Selim – zase ako Žilinský, vo filme Muž nie je žiaduci si zahral ako hospodár, Sladké starosti – Kantorík, v rozprávke Galoše stastia ho máme možnosť spoznať ako postavu Lampára alebo film HODY ako Gabikin otec. Naposledy sa vo slovenskom filme zjavil ako Nočak v detskom snímke GEMINI 1991 od Pavla Gajdoša.

Július Vašek prenikol aj do českého filmu , v ktorom sa prvýkrát objavil ako poručík Martin Dzurniak v Blumenfeldovom vojnovom TAM ZA LESOM 1962. Potom sa do slovenských filmových ateliérov vracal s rôznymi časovými prestávkami.

Bol partizánom v Helgehových BIELYCH OBLAKOCH 1962, ako baník Bojko v dráme LUCIE 1963 z dielne Karla Steklého, päťdesiatročným riadiacim učiteľom Vojtom vo Vávrovej Romanci pro křídlovku z roku 1966, otcom Marušky Kudeříkové (Magda Vášáryová) v Jirešovej dráme … A pozdravuj vlaštovky z roku 1972, zberačom Hojgrom v stredometrážnom filme Pověst o stříbrné jedli 1973 pod taktovkou Františka Vláčila.

Ďalej parťákom Babiakom v snímku Lidé z metra 1974  réžia Jaromil Jireš, titulným agentom Karlom Neumannom v Kleinovej dráme Případ Mrtvého Muže 1974, pytliakom Gáborom v Balíkovom psychologickom filme Jeden Stříbrný 1976, majstrom Skácelom vo filme Lvi Salónů 1978 réžia Jaromír Borka, Gazda Gejza Fedeleš v filme Hordubal z roku 1979 réžia Jaroslav Balík, zahral si aj ako hltač mečov.

Predstavil sa ako Franta Samko v Kovalovom detskom filme Julko rok 1979, invalida v dráme Zastihla ma noc rok 1985 réžia Juraj Herz, predseda Koliha v Balíkových Narodeninách režiséra Z.K. rok 1987 a starcom v Hanzlíkovom filme Poslední Přesun z roku 1994, ktorý bol tiež aj posledným v jeho filmovej kariére.

Július Vašek

Uplatnenie našiel Július Vašek tiež v dabingu a v rozhlase: Princ a žobrák, Sulamit i Príbuzná a tiež v slovenskej televízii Smrť sa volá Engelchen, Portrét Doriana Graya, Červené víno, Sváko Ragan, Zlatý zmok, Cukor, Mercadet a iné.

V seriáloch Americká tragédia, Útek zo zlatej krajiny, Na baňu klopajú, Lekári umierajúveho času, Rozprávky Pätnástich Sestier, Povstalecká história, Sršne v úli, Alžbetin dvor a podobne.

Jeho dcérou bola herečka Claudia Vašeková narodená v roku 1966. Od 90. rokov a po smrti druhej manželky, sa uchýlil do ústrania a filmové a aj televízne ponuky odmietal. Július Vašek zomrel po ťažkej chorobe už trochu zabudnutý 1. mája roku 2009 v Bratislave vo veku nedožitých osemdesiatich štyroch rokov.

Július Vašek -Filmografia:

1954 Drevená dedina (Ondro Ončo)

1957 Štyridsaťštyri (Matej Frujak)

1958 V hodine dvanástej

1959 Kapitán Dabač

1959 Skaly a ľudia (šofér nákladného auta)

1961 Bratia (Vendel Haviar)

1961 Pieseň o sivom holubovi (desiatnik SS)

1962 Bílá oblaka (partizán)

1962 Tam za lesem (por. Martin)

1963 Lucie (Bojko)

1964 Prípad pre obhajcu (Paľo)

1965 Námestie svätej Alžbety (Ján Florik)

1966 Romance pro křídlovku (Vojta – päťdesiatročný)

1967 Vreckári (Abdul)

1968 Muž, ktorý luže (Vladimír)

1968 Niet inej cesty (Janeček)

1970 Medená veža (Prašivec)

1970 Rozsudok (Terezin manžel)

1971 Hľadači svetla (hrobár Klančo)

1971 Orlie pierko (Prašivec)

1971 Zlozor (Gažo)

1972 …a pozdravuji vlaštovky (Maruškin otec)

1972 Dvě věci pro život (Jožo)

1972 Javor a Juliana (hulán)

1972 Letokruhy (Lukeš)

1973 Prípad krásnej nerestnice (Tkáč)

1973 Skrytý prameň (Aquaviva)

1974 Deň, ktorý neumrie (Pirč)

1974 Do zbrane, kuruci! (richtár)

1974 Lidé z metra (Babiak)

1974 Případ mrtvého muže (Neuman)

1975 Pacho, hybský zbojník (Mišo)

1976 Červené víno (Pančucha)

1976 Jeden stříbrný (Gábor) a spev vo filme spolu

1977 Advokátka (Demin)

1977 Súkromná vojna (Rudo Matta)

1978 Lvi salónů

1978 Nie (Poljak)

1979 Blízke diaľavy (Karburátor)

1979 Hordubal

1979 Julek (hltač mečov)

1979 Rosnička (por. Klen)

1980 Odveta (Jung)

1981 Fénix (učiteľ Arnošt)

1982 Pavilón šeliem (Žilinský)

1983 Muž nie je žiaduci (mlynár)

1984 Sladké starosti (Kantorík)

1985 Zastihla mě noc (invalid)

1986 Galoše šťastia (lampár)

1987 Hody (Gabikin otec)

1991 Gemini (Nočák)

1995 Poslední přesun (Starec)

Zdroj: internet , google.com, wikipedia.org


Július Vašek rodák z Nových Zámkov

Nové Zámky v historickom, súčasnom FOTO a VIDEO zobrazení. Nové Zámky Fotoalbum

Nové Zámky Fotoalbum, mesto Nové Zámky v historickom, súčasnom Foto a Video zobrazení. Nové Zámky Fotoalbum je pre nadšencov histórie Nových Zámkov.

Našu stránku a dianie na nej môžete sledovat na Sociálnej Sieti

Našu stránku a dianie na nej môžete sledovat na Facebooku i na Google+

Naša webová stránka Nové Zámky Fotoalbum, je pre obyvateľov Nových Zámkov a nadšencov histórie Nových Zámkov. Stránka Nové Zámky Fotoalbum je Informatívneho charakteru, jej obsah sa snaží priblížiť obyvateľom, ale aj potencionálnym turistom mesta Nové Zámky jej históriu, aby mohli bližšie spoznať jej farebnosť a rôznorodosť. Stránka slúži k vzdelávaniu a rozšíreniu si svojich znalostí o histórii mesta Nové Zámky. Najdete u nás veĺké množstvo zaujímavostí o našom meste, jeho históriu, a veľké množstvo FOTO a VIDEO materiálu, ďalej zaujímavé miesta v našom meste i velké množstvo informácií o Osobnostiach našeho mesta, ktoré sa pričinili o jeho zviditeľnenie vo svete.

Július Vašek rodák z Nových Zámkov
5 (100%) 6 hlas/ov

Komentáre

One comment

Leave a Reply